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WQ.283/2018 

 

WRITTEN QUESTION TO THE MINISTER FOR HEALTH AND SOCIAL SERVICES 

BY DEPUTY M.R. HIGGINS OF ST. HELIER 

ANSWER TO BE TABLED ON MONDAY 3rd DECEMBER 2018 

 

 

Question 
 

Will the Minister advise Members how many children have been sent to homes or institutions in the United 

Kingdom by Social Services in each of the last five years and state whether the Royal Court gave its consent 

to these placements prior to them travelling to the U.K. and whether parental or guardian consent was also 

obtained beforehand? 

 

 

Answer 
 

The numbers of children placed in ‘homes or institutions’ in the UK in each of the last four years are 

shown in the table below. 

Year Number of children 

2014 3 

2015 0 

2016 3 

2017 3 

2018 (to date) 2 

Total 11 

 

There is a current total of 20 children placed in the UK with six children placed in residential homes and 

the remainder in long term fostering arrangements either with relatives/friends or other carers.  There are 

no children in short term foster placements off island.   

 

When a care order is in place Article 26 of the Children (Jersey) Law (the Law), provides that no person 

may remove the child from the Island without either the written consent of every person with parental 

responsibility, or with leave of the Court.  The exception to this is that the Law provides for the Minister to 

remove the child for a period of less than one month without obtaining consent. This is intended for example 

to facilitate holidays. 

 

When a child is to be placed outside the Island for more than one month the Schedule 2, paragraph 4 of 

Law enables the Minister to make arrangements for a child who is the subject of a care order to live outside 

Jersey with the approval of the Court.  Before granting approval the Law requires the Court to be satisfied 

amongst other things that both the child and any person with parental responsibility has consented.  In 

relation to the child, the Court can dispense with the child’s consent if it is satisfied that the child does not 

have sufficient understanding to give consent.  In relation to a person with parental responsibility the Court 

can dispense with their consent if the court is satisfied that the person is incapable of consenting or is 

withholding consent unreasonably.  The Law does not require the consent of the Guardian to be obtained, 

the Court does however take into account the views of the Guardian. 

 

All of the above cases, with one exception, had court approval prior to placement and parental consent 

was either provided or the Court dispensed with parental consent.    

 

 

 

 


